Mi a pénz?

Mi a pénz?A KriptoSuli “A modulja” 7 leckét tartalmaz, melyek a kriptopénzek elméleti hátteréről szólnak. Ezek a leckék egyfajta elméleti alapot adnak a későbbi gyakorlati tudnivalókhoz. Az első leckében áttekintjük, hogy mi is az a pénz.

Mi is a pénz? Mindannyian használjuk, egészen kicsi gyermekkorunktól kezdve, egy életen át. De mégis ritkán gondolunk bele, hogy mit takar ez a fogalom, még ritkábban foglalkozunk az eredetével és kialakulásával.

Cserekereskedelem

A pénz értelmezése a közgazdaságtan feladata, ebbe adunk most betekintést. Mielőtt megjelent volna, a cserekereskedelem jelentette a kereskedelem, ezen keresztül a gazdaság alapját. Ha két egyén találkozott, és mindkettőjüknek szüksége volt az adott értékre, amit a másik birtokolt, egy csere megállapodáson keresztül jutottak hozzá ahhoz, amit meg akartak szerezni.

Ezek az úgynevezett barter ügyletek azonban hamar szembesültek egy alapvető problémával. Tegyük fel, hogy banánnal rendelkezünk és húshoz szeretnénk hozzájutni. Ebben az esetben nem csupán olyasvalakit kell találnunk, aki hússal rendelkezik, olyan emberre van szükségünk, aki hússal rendelkezik és banánhoz szeretne hozzájutni.

Mi van akkor, ha olyasvalakivel találkozunk, aki ugyan szeretne banánt, de csak fűszereket birtokol? Ebben az esetben az illetőnek először találnia kell valakit, akinél van hús és történetesen fűszereket szeretne. Először vele kell kötnie egy csere megállapodást, ha az rendben lezajlott, akkor térhet vissza hozzánk, hogy banánt cserélhessünk húsra.

Ezt nevezzük a transzferabilitás problémájának, de itt még nincs vége, hamarosan egy újabb, szintén komoly nehézséggel fogunk szembesülni. Ha például tehén tenyésztéssel foglalkozunk, éppen almára van szükségünk, nem biztos, hogy könnyű lesz meghatározni, hogy hány tehenet adjunk, pontosan mennyi alma ellenében.

Árupénzek

Az alma még csak-csak osztható, de a tehén egyáltalán nem, ez jelenti az oszthatóság problémáját. Ez a két probléma megoldásért kiáltott, az emberek hamar kitalálták az árupénzeket. Egész egyszerűen kiválasztottak egyet az áruk, értékek sokaságából, az töltötte be a korai pénz szerepét.

Ez lehetett szinte bármi, de meg kellett felelnie néhány kritériumnak. Először is, elengedhetetlen, hogy olyasmiről legyen szó, amire mindenkinek szüksége van, lehetőleg minél gyakrabban. Könnyű belátni, hogy a fejsze nem alkalmas árupénznek, hiszen ugyan sokan használják, elsősorban mégis a favágók munkájában fontos, hogy mindig kéznél legyen.

Arról nem is beszélve, hogy egy árupénz másik, fontos tulajdonsága az, hogy viszonylag könnyen legyen mozgatható. Ez azt kell, hogy jelentse, hogy ne legyen nagy súlya. Tucatnyi asztallal mégsem térhetünk haza egy sikeres kereskedési nap végén. Az első amerikai telepesek például hód bundát használtak árupénz gyanánt, erre mindenkinek szüksége volt a zord időjárásban, könnyű volt mozgatni, tárolni egyaránt. Összefoglalva tehát az árupénzek ezeknek a feltételeknek kellett eleget tenniük:

 • Mindenkinek szüksége van rá

 • Könnyen mozgatható (viszonylag kis súlyú)

 • Könnyen tárolható

 • Viszonylag nehezen hozzáférhető

Egy másik és nagyon fontos példája az árupénzeknek az arany. Az arany azért is különleges a pénz történetében, mert szinte semmilyen hasznossággal nem bír, nem lehet megenni, nem tart melegen, a modern iparban ugyan van egyes technológiákban jelentősége, ez azonban még távolról sem jelent meg akkor, amikor elkezdtük alkalmazni.

Évszázadokon keresztül alkalmazta az emberiség árupénzként, később a papírpénzek mögöttes értékeként (az 1970-es évekig) azért, mert szépnek látjuk, jól tudjuk, hogy mások is szépnek találják, a hit adja az értékét. Persze van egy másik, nagyon fontos tulajdonsága is, mégpedig az, hogy nehezen hozzáférhető, ritka, így korlátozott mennyiségben érhető csak el.

HA EGY ÁRUPÉNZHEZ BÁRKI KÖNNYEDÉN HOZZÁJUTHAT, AKKOR ALKALMATLAN A FELADATÁNAK ELLÁTÁSÁRA. NAPNÁL VILÁGOSABB, hogy PÉLDÁUL A HOMOK NEM LENNE ALKALMAS ÁRUPÉNZNEK, LEGALÁBBIS OTT BIZTOSAN NEM, AHOL CSAK LE KELL HAJOLNUNK AHHOZ, HOGY HOZZÁJUSSUNK.

Fiat pénzek

A következő fejezetet a fiat pénzek jelentik, ezek mögött nincs egy áru, ami az értéküket adná. Azért jelentek meg, mert a gyorsan növekvő gazdaságokban fenntarthatatlan volt aranykitermeléssel értéket helyezni a pénz mögé. A kereslet, kínálat és az emberek beléjük vetett bizalma, hite adja az értéküket.

A FIAT PÉNZEK ÚGYNEVEZETT RENDELETI PÉNZEK, A FIAT SZÓ LATINUL AZT JELENTI, HOGY “LEGYEN MEG”. A KORMÁNYZAT RENDELKEZIK FELETTÜK, FELFÜGGESZTHETIK PÉLDÁUL AZ ÁTVÁLTHATÓSÁGUKAT. HA SZÜKSÉGESNEK ÉRZIK, ÚJ, TOVÁBBI PÉNZT NYOMTATHATNAK. KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ, TÖRVÉNYES FIZETŐESZKÖZÖK.

Egy fiat pénz, például a dollár az áruk értékének mércéjét jelenti az emberek szemében. Egyúttal egy fiat pénz értéke mindenkor összefüggésben van egy adott gazdaság teljesítményével. Ha egy gazdaság növekszik, olyan árukat termel, melyekre az embereknek a helyi és más gazdaságokban szüksége van, akkor a helyi pénz értéke is növekedni fog, és ez fordítva is igaz.

Nagyon fontos azonban, hogy valós, “kézzelfogható”, eladható árukat kell termelnie egy gazdaságnak ahhoz, hogy a pénze stabil legyen és az értéke még növekedjen is. Az amerikai dollárt 1971-ben elválasztották az aranytartaléktól, “csak” a gazdaság teljesítménye, “egészsége” határozza meg azóta a dollár értékét.

Manapság a dollárnak és minden más pénznek is a vásárlóereje határozza meg az értékét, ez pedig szorosan összefügg az inflációval, a pénz értéktelenedésével. Éppen ezért nem növelhetjük egy gazdaság erejét pusztán azzal, hogy új pénzt nyomtatunk, mesterségesen növelve a forgalomban lévő pénz mennyiségét. A kérdés mindig az, hogy milyen mennyiségű és milyen minőségű javakat, termékeket vásárolhatunk meg adott pénzösszeg ellenében.

A PÉNZNEK AZÉRT VAN ÉRTÉKE, MERT VÁGYUNK RÁ. AZÉRT VÁGYUNK RÁ, MERT TUDJUK, HOGY ÁLTALA HOZZÁJUTHATUNK OLYAN JAVAKHOZ, ÉRTÉKEKHEZ, TÁRGYAKHOZ, SZOLGÁLTATÁSOKHOZ, MELYEKRE SZÜKSÉGÜNK VAN (VAGY AZT HISSZÜK, HOGY SZÜKSÉGÜNK VAN RÁJUK).

A pénz története rendkívül hosszú és szövevényes, itt most eltekintünk például attól, hogy az úgynevezett váltók (fizetési ígérvények) megjelenésén keresztül bemutassuk a papírpénzek kialakulását. Hosszasan lehetne beszélni arról is, hogy az első érmék azért kaptak barázdákat az oldalukra, mert sokan előszeretettel hasogatták le a széleiket, hogy új pénzt gyártsanak maguknak, ezzel torzítva a gazdaság működését, egyben a lefejezés büntetését kockáztatva.

A PÉNZ ÖSSZETETT ÉS ABSZTRAKT FOGALOM, SOK RÉSZLETTŐL ELTEKINTVE FELFOGHATJUK OLYASMINEK, AMIT AZ EGYÉNEK AZÉRT FOGADNAK EL A TERMÉKEIKÉRT, SZOLGÁLTATÁSAIKÉRT CSERÉBE, MERT JÓ OKKAL HISZNEK ABBAN, HOGY AMIKOR NEKIK LESZ SZÜKSÉGÜK VALAMILYEN TERMÉKRE, SZOLGÁLTATÁSRA, AKKOR HOZZÁ FOGNAK JUTNI UGYANAZON VALAMI ELLENÉBEN.

A kriptopénzek sok közgazdász szerint a pénz evolúciójának következő lépcsőfokát jelentik, megfelelnek azoknak a feltételeknek, amiknek a pénznek mindig is eleget kellett tennie az emberiség történelme során. Nehezen hozzáférhetőek és a mára globálissá vált közösség tagjai bizalmat szavaznak nekik azt illetően, hogy érdemes elfogadniuk, hiszen lesz aki elfogadja akkor, amikor nekik kell vásárolniuk valamit.

További érdekes tudnivalókat megtudhatsz arról, hogy mi is az a pénz ebben a videóban.

https://www.youtube.com/watch?v=3Gos1o8buaw&feature=emb_logo

Teszteld le tudásod! Három kérdéssel készültünk, melyekkel letesztelheted, hogy elsajátítottad-e a lecke lényegét. Ellenőrizd le magad itt!

A következő leckét x nap múlva küldjük, ami arról fog szólni, hogy mik azok a kriptopénzek.

Melyik a legfontosabb tulajdonsága egy árupénzek?

 1. Könnyű

 2. Nem kér enni

 3. Bárki számára hasznos

Miért különleges az arany az árupénzek között?

 1. Mert szebb, mint a többi

 2. Mert nem hasznos, mégis vágyunk rá

 3. Mert könnyen szállítható

Miért jelentek meg a fiat pénzek?

 1. Nemzetközi egyezmények miatt

 2. Mert az aranykitermelés nem tudta már tartani a növekedés ütemét

 3. Mert könnyebb bankjegyeket mozgatni

   

Ha bármi kérdésed van, jelezd és megbeszéljük!

Ha még nem vagy regisztrált tagja a zárt Facebook csoportnak, akkor itt kérheted a felvételedet:

Csodaszép napot kívánok!

Szeretettel:

Weldin Magdolna

Tel.szám: 06 70 6738088

E-mail cím: kiralypillango@gmail.com

Facebook profil

Facebook üzleti oldal

Facebook zárt csoport

YouTube

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük